Как да отглеждаме цъфтящи билки – част 1

Едногодишни цъфтящи билки

Петуния- (Petunia spp.)

Петуниите са нежни цъфтящи билки, които украсяват градината с разнообразие от поразителни цветове като червено, розово, бяло, виолетово или смес от бяло с виолетово или синьо.

Те са по-привлекателни, когато са засадени плътно в цветни лехи, образувайки пелена от червени или кадифени цветове. Петуниите се отглеждат предимно в саксии или сандъчета.

Изисквания към почвата.

Най-добрата почва, където петуниите са по-приспособими, е добре дренирана, плодородна, песъчлива глинеста почва.

Размножаване.

Петуниите се размножават чрез семена, засети в тави за покълване или семенни кутии и по-късно разредени и засадени в саксии или лехи.

Растенията в пълен разцвет могат да бъдат внесени в къщата за ден или два, но трябва да бъдат изложени на пълна или частична слънчева светлина, за да поддържат нормален растеж.

Петелски гребен – (Celosia argentia cristata)

Има два вида гребен като петел; джуджета и високи или средно високи сортове.

Има толкова цветове на дъгата, колкото и разновидностите на петелския гребен. Най-често сортовете джуджета се засаждат групово като ниски бордюри, докато по-високите сортове служат като фон и основа.

Thee цветарски консумативи стеблата варират по размер, като по-високите имат по-големи гроздове.

Размножаване.

Петелевият гребен се размножава лесно чрез семена или чрез директно засяване, или трансплантиран самостоятелно чрез разсад.

Когато се прилага директна сеитба, трябва да направите прореждането, за да избегнете пренатрупване на растенията.

Невен – (Tagetes erecta)

Невенът, родом от Мексико, е член на семейството на слънчогледа, е устойчив едногодишен, храстовиден, произвеждащ цветя с повдигнати центрове от златисто-оранжеви венчелистчета, постепенно преминаващи в червеникаво-кафяви във външните венчелистчета.

Изисквания към почвата.

Невенът вирее най-добре в лека глинеста почва с добър дренаж и изложен на пълна слънчева светлина.

Размножаване.

Размножаването чрез семена е единственият метод за размножаване на невен. Те са лесни за отглеждане, въпреки че изглежда изчезват в повечето градини.

Балсам или не докосвай ме – (Impatiens oppositfolia, I. glandulifira)

Произхождащ от Африка, балсамът или не докосвай ме, получава името си от характеристиките си, при които плодовете при допир в етап на зреене се пукат дори само при лек допир.
Те имат поразително красиви цветя, вариращи от розови, бели, лилави и червени двойни венчелистчета, които наподобяват розовите цветя.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *